Bevrijdingsdag en Bevrijdingsfestival in Vlaardingen wordt mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente VlaardingenStichting Jan Anderson & Rita Boon

en alle vrijwilligers!

 

 

Bevrijdingsdag 2022         

Op 5 mei in het Oranjepark

de nieuwe versie van bevrijding vieren:

De Sport- en Beweegdag!

Er zullen diverse sport en spel activiteiten voor jong en oud worden aangeboden:

 
* Spinning event: een mini ‘Spin for life’ evenement t.b.v. Villa Joep.

Toch trappen voor Villa Joep

Op donderdag 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt er in het Oranjepark in Vlaardingen een Sport- en Beweegdag georganiseerd. Onderdeel hiervan is een mini-editie van Spin for Life Vlaardingen. Mede-organisator Cynthia van den Thoorn vertelt: “We zijn ontzettend blij met de mogelijkheid om dit jaar toch te kunnen spinnen.” Op een overdekte plek komen 20 spinningfietsen te staan en meerdere instructeurs zullen de deelnemers tussen 10 en 15 uur ieder uur als vanouds muzikaal opzwepen en in het zweet helpen. “Na twee jaar zonder spinningevenement kijken we ernaar uit om vaste en nieuwe deelnemers te verwelkomen,” aldus Cynthia. De opbrengst van deze mini-editie wordt zoals vanouds volledig gedoneerd aan Stichting Villa Joep. Zij zijn een invloedrijke spin-in-het-web die families, behandelaars en onderzoekers verbinden. Samen doen ze er alles aan om uiteindelijk neuroblastoom, één van de meest agressieve vormen van kinderkanker, te verslaan. Met deelname aan het evenement of het sponsoren van een deelname, zorg jij er mede voor dat meer wetenschappelijk onderzoek kan worden gedaan.

Meld je op tijd aan om mee te kunnen fietsen. Een uur spinnen kost €10,- en inschrijven kan via www.spinforlifevlaardingen.nl.

* Circus Hannes waar je naar hartenlust acts kan uitproberen.
* Snoezelbus en belevingstheater voor jonge kinderen en mensen met een verstandelijke/meervoudige beperking.
* Abseil demonstraties van de Watertoren o.l.v. Wout van Dooren van het Human Performance Lab.
* Rondleidingen in de Watertoren d.z.v. Stichting Vrienden van de Watertoren.

           

* Pannavoetbaltoernooi samen met Minters. Doelgroep tot 12, 12-15 en 16+
* Nasser el Jackson, de huidige wereldkampioen groundmoves beheerst zowel het freestyle voetbal als het pannavoetbal geeft demonstraties.
Kidsrun 1 km start 12:00 uur. Inclusief vaantje en flesje water bij de finish: €2,-
 

Windwijzer:

* 18.00 uur: Gratis vrijheidsmaaltijd met soep en brood in de Windwijzer. Georganiseerd door Platform Ander Vlaardingen en VluchtelingenWerk Vlaardingen. aanmelden tot 1 mei: aanmelden@dewindwijzer.nl.  

Lijnbaancomplex:

* 19.00 uur: Vertrek van de sporthal Lijnbaan van muziekkorpsen, legervoertuigen en het Bevrijdingsvuur naar het Veerplein.

Veerplein:

* 19.00 uur: Optreden Haringkoppen
* 19.30 uur: Ontsteken van het Bevrijdingsvuur dat vanuit Wageningen naar Vlaardingen is gebracht en ontstoken zal worden door burgemeester Bert Wijbenga.
* 19.30 uur: Bevrijdingstaptoe met de korpsen Thalita, Haringkoppen, Rijnmondband uit Schiedam, Tamarco uit Leiderdorp en Ballet- en Dansstudio Schiedam Vlaardingen. Deze taptoe wordt georganiseerd door Showbrassbrand Thalita onder auspiciën van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen.

Activiteiten in/op/aan/bij de Watertoren NL

Vlag hijsen veteranen

Bevrijdingsdag begint met het in top hijsen van de Nederlandse vlag. De Nederlandse vlag wordt voor het eerst dit jaar bij dag aanbreken op de Watertoren in top gehesen door 10 Vlaardingse veteranen. Omdat de toren midden in Vlaardingen staat zal dit tafereel wat rond 06.00 uur plaatsvindt door veel Vlaardingers te aanschouwen zijn. Hierna wordt er speciale F.U.B.A.R coffee (koffie door en voor veteranen) gedronken en stil gestaan bij wat hedendaagse vrijheid voor de aanwezige veteranen betekend.
Mocht je veteraan zijn en hier volgend jaar ook bij willen zijn stuur dan even een mailtje naar info@2coachme.nl


Rondleiding Watertoren
In het Oranjepark van Vlaardingen staat de iconische Watertoren. De plek om met jezelf, je familie, je vrienden of zakelijk team even uit te zoomen en de dingen vanuit een ander perspectief (39 meter) te bekijken. De stichting Vrienden van de Wateroren verzorgt rondleidingen door de toren op aanvraag. Laat je inspireren en verwonderen door alles wat er binnen de toten te zien is. Op 5 mei zullen de vrienden van de Watertoren op de volgende tijdstippen een rondleiding verzorgen.
10.00 uur dzv Kees
11.00 uur dzv Kees
15.00 uur dzv Klaas


Abseil demonstraties

Uitleg middels 5WH Wie: Verzorgd door Wout van Dooren en Thomas van het Human Performance Lab. Het Human Performance Lab biedt teamxperiences en coaching voor zakelijke teams die middels ervarend leren aandacht willen besteden aan vitaliteit en samenwerking. Beveiligd door specialisten van Mennens B.V., gespecialiseerd in veilig werken op hoogte. De abseilende deelnemers die zijn geselecteerd door het Human Performance Lab zullen de afdaling maken.
Wat: Het Human Performance Lab verzorgt op 5 mei 4 x een abseil demonstraties tussen voor het publiek van het 5 mei evenement in het Oranjepark. Waar: Afdaalpunt: het grote luik boven de lift.
Wanneer: 5 mei tussen 12.00 en 16.00 uur
Waarom: Het abseilen is een onderdeel van het sportieve programma wat in het Oranjepark plaatsvindt.
Hoe: Er zal voorgaand aan de abseil een uitleg worden gegeven aan het publiek bij de Watertoren dzv een coach van het Human Performance Lab. Ook zullen hier beneden de 2 personen staan die gaan abseilen, welke een briefing en instructie ontvangen van de beveiligingsspecialist vwb veilig werken. Tijdens de instructie zal ook de klimgordel worden omgehangen waarna ze naar boven zullen verplaatsen. Boven aan gekomen zullen beiden afdalen. Voor aanvang zal er door de deelnemers een gezondheidsverklaring worden getekend.
Abseildemonstratie Watertoren om 12.00 / 13.00 / 14.00 / 15.00 uur voor het publiek in het Oranjepark bij de Watertoren. Je bent van harte welkom om bij de Watertoren tijdens de demo meer uitleg te krijgen over het abseilen en hoe het ontwikkelen van de mentale veerkracht hierin verweven is. 

Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij vrijheid door verhalen te delen.

 

“Vrijheid blijft alleen bestaan als we ons blijven herinneren dat het heel makkelijk anders kan lopen.” 
 

Dat zei iemand die lang geleden uit Bosnië vluchtte. Hoe waar is deze uitspraak als we ons de beelden uit Oekraïne ( en andere plaatsen op de wereld) voor de geest halen.
En dan toch Bevrijdingsdag vieren? Ja, maar dan wel in het besef dat vrijheid kwetsbaar is en dat we verhalen kunnen delen.

We willen dat doen door met elkaar te eten: een eenvoudige maaltijd met soep en brood.

Wanneer?                 Donderdag 5 mei tussen 18.00 – 20.30 uur
Waar?                       De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95
Opgeven?                 aanmelden@dewindwijzer.nl

Opgeven tot 1  mei. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Goed idee?
Voorafgaand aan de maaltijd kunt u de vrijhedenwandeling lopen.  Dat kan door de app mensenrechtenVLD te downloaden. U loopt door het Centrum en de Oostwijk langs plekken die verbonden zijn aan een mensenrecht. Filmpjes met uitleg maken deel uit van de app.

Organisatie: St. Nationale Gedenkdagen, de Windwijzer, Platform Ander Vlaardingen en VluchtelingenWerk Vlaardingen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Avondprogramma 5 mei

Op het Veerplein in het centrum van Vlaardingen zal weer als vanouds een Taptoe worden georganiseerd!

Nadere informatie volgt!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naar aanleiding van de oproep om met elkaar het lied 'Give peace a chance' te zingen, zijn wij helaas niet overspoeld met reacties....


Dank aan de mensen die wel de moeite hebben genomen om het te doen en er ongetwijfeld veel plezier aan hebben beleefd!

 

Desondanks heeft Erik van der Vlis er een geweldige compilatie van weten te maken! Heel hartelijk dank hiervoor!
Om te beluisteren, klik hier: https://youtu.be/ETNVlXfGmVUhttps://youtu.be/ETNVlXfGmVU
 

 

Een ’abnormale’ 5 mei


Niet vroeg uit de veren
Geen feest in de stad
Niet samen met mijn maatje
Voor dag en dauw op pad
 
Geen Surfplas vol mensen
Geen vliegers in lucht
geen circusschool vol kind’ren
Ook geen diepe zucht
 
Wanneer de parachutisten
Weer goed zijn geland
En toch: voel ik vrijheid
In mijn hart, in mijn land
 
Ik denk terug aan gisteren:
Het blijft toch een eer
Een krans te mogen leggen
Zo was het ook nu weer
 
Maar het sterkst voelde ik
De vrijheid aan mijn zij
Van twee heren op leeftijd
Zo dankbaar aan mij
 
Voor het geven van steun
Voor een helpende hand...
Ik ben gelukkig dat ik leef
In een vrij Nederland.


Ada 5 mei 2021
    


Naar aanleiding van de extra maatregelen die vanwege corona door de Rijksoverheid zijn afgekondigd, moeten wij u helaas melden dat de festiviteiten rondom Bevrijdingsdag zijn komen te vervallen. 

Wel kunnen we met elkaar een Vrijheidsmaaltijd koken,want:

Bevrijdingsdag vieren we in het hele land met de Vrijheidsmaaltijd.
Chef Yvette van Boven bedacht deze Vrijheidsmaaltijdsoep speciaal voor 5 mei 2021. Maak een portie voor je familie, vrienden en/of buren.  Zo zijn we toch een beetje samen.

INGREDIËNTEN VOOR 4 PERSONEN:
60 ml (of 4 eetlepels) olijfolie 150 gram
(ongeveer 1 stuk) prei, in ringen
2 knoflookteentjes, fijngehakt
1 eetlepel kerriepoeder
300 gram bloemkoolrijst 200 gram
vastkokende aardappel, geschild en in blokjes
1 blik (400 ml) kokosmelk
750 ml groentebouillon
150 gram doperwten 300 gram bladspinazie
150 gram kleine broccoliroosjes
3 bosuien fijngesneden in ringetjes
(Zee)zout Versgemalen zwarte peper

Bereiding:
1. Verhit de olie in een grote pan en fruit daarin op middelhoog vuur de preiringen, knoflook en kerriepoeder, tot de prei glazig is en felgroen.
2. Roer de bloemkoolrijst en aardappelblokjes erdoor en zet ze even aan.
3. Blus af met de kokosmelk, breng aan de kook en giet de bouillon erbij. Laat de soep nu,
zonder deksel, 20 minuten zacht koken tot de aardappel met een houten lepel langs de
rand van de pan makkelijk te breken is.
4. De soep moet nu wat zijn ingedikt door de bloemkoolrijst en aardappelblokjes. Is hij nog
te dun, kook hem dan nog een minuut langer op hoog vuur in. Is hij naar uw smaak juist
te dik, giet er dan nog een plensje water bij
5. Voeg dan de doperwten, bladspinazie en de broccoli toe en gaar die nog 6 minuten
mee. Roer de bosui erdoor en breng de soep op smaak met zout en peper
 
Bekijk de kookvideo op vrijheidsmaaltijd.nl.
Eet smakelijk!
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vanwege 75 jaar Bevrijding zal deze dag op een bijzondere manier worden gevierd.

Het voorlopige programma voor Bevrijdingsdag 2020 van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen ziet er als volgt uit:

Locatie Krabbeplas

11:00 - 17:00

Vliegerdemonstraties:
De organisatie is in handen van vliegerbedrijf De Paddestoel uit Schiedam.

11:00 - 17:00

Circusschool Hannes. Een circusspeelplaats voor kinderen en jongeren, maar ook volwassenen kunnen mee doen. Te veel om op te noemen wat je er allemaal leren kunt!

11:00 - 17:00

Straatvoetbaltoernooi georganiseerd door Minters.

11:00 - 17:00

Mogelijkheid om in een kano over de plas te varen.

11:00 - 18:00

Optreden artiesten door poppodium De Kroepoekfabriek en SHOW en zo.

11:00 - 18:00

Bootcamp ‘Meet the Marines’.

12:00 en 15:00 (richttijd)

Spectaculaire roofvogelshows op één van de velden rond de Krabbeplas. Afhankelijk van de begeleiders van de vogels die de shows verzorgen worden binnen deze tijd twee shows verzorgd.

14:00 - 15:00 (richttijd)

Showteam Sky-Dive Rotterdam zal met 10 parachutisten bij de Krabbeplas een springshow verzorgen. Het kan zijn dat er op een ander moment gesprongen wordt: alles is afhankelijk van de weersgesteldheid en toestemming Rotterdam Airport i.v.m. vliegverkeer. Veranderingen worden z.s.m. op fb gemeld. Met assistentie van de Vlaardingse Reddingsbrigade.

Locatie centrum

19:30 - 20:00

Muziekkorpsen vanaf kerk De Fontein Groen van Prinstererstraat richting Veerplein.

19:30 - 20:25 Veerplein

Optreden Big Fun Band

20:30 Veerplein

Re-enactment De Bossche Schutterij en Bevrijdingsvuur

20:30 – 22:00 Veerplein

Taptoe met special items.

22:00 – 22:30 Veerplein

Optreden Big Fun Band

www.facebook.com/KoningsdagVlaardingen/ en
www.facebook.com/4en5meiVlaardingen/
Hier zullen na afloop ook foto’s van de evenementen te zien zijn.