X

Demo content

Click the pencil-icon to edit content. This is just a demo-text with Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sit amet gravida magna. Proin in porttitor ante. Vestibulum varius pretium libero nec maximus. Nulla ac nulla purus.

Phasellus condimentum vehicula felis, quis porttitor enim aliquet in. Praesent consequat neque eget nisl dictum malesuada. Nam id efficitur arcu. Donec id mauris viverra nibh volutpat dapibus. Vivamus molestie sem urna, commodo laoreet nisl fermentum rutrum. Vivamus maximus, est ac gravida mattis, lacus orci gravida ipsum, non viverra leo ligula iaculis libero. 

75 jaar vrijheid

Evenement Zweeds wittebrood 21 februari 2020

In het kader 75 jaar vrijheid heeft Vlaardingen vrijdag 21 februari een bijzondere dag beleefd. Het Zweeds wittebrood werd die dag speciaal belangeloos gebakken door bakker Voskamp naar het recept van 75 jaar geleden.

‘s Morgens hebben de vrijwilligers van de Stichting Nationale Gedenkdagen te Vlaardingen honderden broden met bijbehorende placemats uitgereikt aan de bewoners van de verzorgingstehuizen en de leerlingen van de scholen voor voortgezet onderwijs. De scholen deelden tijdens de pauze brood uit en bij de verzorgingshuizen werd het brood genuttigd bij de lunch, hetgeen bij de ouderen menige emotionele reactie opriep.

In de burgerzaal van het stadhuis van Vlaardingen was de officiële bijeenkomst. Burgemeester Bas Eenhoorn ontving van de Zweedse ambassadeur Annika Markovic een Zweeds wittebrood. Tevens waren broer en zus Michielsen aanwezig (na een intensieve speurtocht gevonden door voorzitter Bram Keizerwaard) die 75 jaar geleden het Zweedse Rode Kruis bedankten met een briefje en tekening voor het levensreddende brood dat via het Rode Kruis in de hongerwinter van 1945 werd uitgedeeld.

Een mooi moment was dat mevrouw Marcovic de briefjes met tekeningen na 75 jaar teruggaf aan broer en zus Michielsen.

Het Zweeds trio Kaja zorgde voor een mooie muzikale omlijsting.
Samen met middelbare schoolleerlingen, veteranen en genodigden hebben we daarna een lunch gebruikt met als hoofdgerecht: Zweeds wittebrood.
Hierna met drie SNGV vrijwilliger naar mevrouw Ollefers - die ons een brief stuurde met het verzoek om het brood te mogen vergelijken met het brood van na de oorlog - in Rotterdam gereden om haar een brood aan te bieden.

Wat een mooie, emotionele en waardevolle dag!

Agenda

Agenda van activiteiten rond het thema  ’75 jaar Vrijheid’.

Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen
 
Secr.: Havenstraat 39c, 3131 BD  Vlaardingen, tel.  0655 532 655, e-mail secretaris@sngv.nl, www.sngv.nl
 

(SNGV) Op vrijdag 21 februari wordt van 12:00 - 13:00 uur een herdenkingsprogramma georganiseerd over de Hongerwinter 1944-45, in aanwezigheid van Burgemeester Bas Eenhoorn en de Zweedse ambassadeur in Nederland. De laatste zal onze burgemeester symbolisch het meel aanbieden zoals dat in de hongerwinter per schip werd aangevoerd, en waaruit in vele plaatsen in bezet Nederland de bekende Zweedse Wittebroden werden gebakken. Dat heeft ongetwijfeld een groot aantal Nederlanders van de hongersnood gered. Als afsluiting van het programma is er een gezamenlijke lunch waarbij het Wittebrood het belangrijkste ingrediënt zal zijn. Overigens worden die ochtend al zo'n 450 Zweedse Wittebroden bezorgd bij de Vlaardingse verzorgingstehuizen en middelbare scholen.

De gehele maand maart staat bekend als Geuzenmaand. In deze maand worden tal van activiteiten georganiseerd (ook deels in het kader van ’75 jaar Vrijheid’) dat wij u hiervoor graag verwijzen naar de betreffende website:  www.geuzenmaand.nl  opdat u van de laatste gegevens op de hoogte bent.
Dinsdag 3 maart: opening Geuzenmaand mmv Lex Runderkamp, 20:00 uur De Windwijzer.
Dinsdag 3 maart t/m vrijdag 17 april: Fototentoonstelling Geuzenmaand, De Windwijzer, Schiedamseweg 95.
Woensdag 4 maart: opening tentoonstelling Palet van Verzet, 16:00 uur Bibliotheek De Plataan.
Vrijdag 6 maart: opening Kunsttentoonstelling, Grote Kerk, vanaf 15:00 uur – Museum Vlaardingen vanaf 16:30 uur – Kade40 vanaf 17:30 uur. Alle activiteiten in het thema: ‘Den Juisten Tijd’ (zie Geuzenmonument)
Zondag 8 maart (Vrouwendag), 20:00 uur Agnetalezing, Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54.
Donderdag 12 maart, 19:45 uur: lezing door een geportretteerde uit de tentoonstelling ‘Palet van Verzet’, Mariëlle van Uittert, oorlogsfotograaf, in bibliotheek De Plataan, Waalstraat 100 (gratis).
Donderdag 12 maart, 20:15 uur, voorstelling Jihad van Liefde, in De Koningshof, Maassluis.
Donderdag 19 maart, 20:00 uur Bibliotheek De Plataan, Vlaardingen (gratis): presentatie: ‘Mekka – zo oud als het geloof’, Willy Atema, met muzikale medewerking van Hans Rikken (klarinet) en Stan Stolk (contrabas).

(SNGV) Op donderdag 12 maart wordt in de Stadsgehoorzaal een tweetal uitvoeringen gegeven van het spektakelstuk 'Vrij Land', bestemd voor brugklassers en de hoogste groep van het basisonderwijs.
Vrij Land is een voorstelling van moderne visuele media en holoscreen, een verteller en muziek gespeeld door het Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers, en duurt drie kwartier.

Op vrijdag 13 maart wordt de Geuzenpenning 2020 uitgereikt aan de Saoedische mensenrechtenorganisatie ACPRA (the Saudi Civil and Political Rights Association). Dat gebeurt na een kranslegging op het Geuzengraf op begraafplaats Emaus en een (openbare) stille tocht van het Emaus naar de Grote Kerk op de Markt. Aldaar zal de penning tijdens een besloten bijeenkomst worden uitgereikt ( www.geuzenpenning.nl ).

Op zaterdag 28 maart van 14:00 tot 15:00 uur vindt de herdenking bij het Wellington Monument plaats, die herinnert aan de omgekomen Britse bemanning bij de crash van de Vickers Wellington 21321 ter plekke. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Stichting Wellington Monument Vlaardingen aan het Boerderijpad, Wijkpark Holy-Noord, Vlaardingen.  

In het weekend van 3, 4 en 5 april brengt het Vlaardings Musical Gezelschap in de grote zaal van de Stadsgehoorzaal de muzikale spektakelshow ‘Vrij Zijn’. Aanvang resp. 20:15, 20:15 en 14:00 uur, toegang €  14,75, info:  www.vmg.nl 

Op zaterdag 18 april zullen zo’n 60 Vlaardingse muzikanten, met elkaar en in wisselend gezelschap, zo’n 30 nummers gaan spelen in een overvolle Kroepoekfabriek in het thema ‘75 jaar Vrijheid’, met het project KF All Stars!  Info  www.kroepoekfabriek.nl#agenda 

Zondag 26 april aanvang 14:00 uur: de Lente-fietstocht van het ServiceTeam Vlaardingen staat geheel in het teken van ’75 jaar Vrijheid’ en is verlegd langs een aantal interessante plekken alwaar een verhaal wordt gedaan. Deelname  €  4,--, incl. consumptie - info:  www.serviceteam-vlaardingen.nl

(SNGV)  Op maandag 27 april is het weer Koningsdag. Zie voor het uitgebreide programma verder op de website.

Zaterdag 2 mei brengt Toneelgroep ONI het toneelstuk ‘NA DE VREDE’ (gebaseerd op de ontroerende oorlogsherinneringen van Gerhard Ahlers, meer info op www.toneelgroepONI.nl ). Locatie: De Windwijzer, Schiedamseweg 95 Vlaardingen. Aanvang: 20:00 uur. Kaarten á € 8,50 te verkrijgen via aanmelding bij De Windwijzer op aanmelden@dewindwijzer.nl  Let op: er zijn maar 170 plaatsen beschikbaar.  

Zondag en maandag 3 en 4 mei (om resp. 14:00 uur en (na Dodenherdenking) 21:00 uur) in de Stadsgehoorzaal / Harmonie de voorstelling De Trein (toneelstuk van Carl Slotboom, met o.a. aantal Jiddische liederen, gebracht door het Pauluskoor. Kaarten kosten 7,50 (incl. consumptie) en te bestellen bij Stadsgehoorzaal (010-434 0500), www.stadsgehoorzaal.nl/voorstelling/pauluskoor.  3 mei is speciale middag voor ouderen met hun (klein)kinderen.

(SNGV)  Op maandag 4 mei herdenken we de gevallenen uit de 2e Wereldoorlog. Zie het programma verder op de website.

(SNGV) Op dinsdag 5 mei vieren we Bevrijdingsdag met een aantal spectaculaire programma's (zie verder op de website).

Dinsdag 5 mei aanvang 14:00 uur een Stadswandeling o.l.v. gidsen van het ServiceTeam Vlaardingen, langs belangrijke plekken in Vlaardingen uit de 2e Wereldoorlog. Start: Geuzenmonument op de Markt.  Deelname €  2,50, info: www.serviceteam-vlaardingen.nl

Zaterdag 9 mei om 19.00 uur is er door Verzamelde Kerken van Vlaardingen een viering 'Vrijheid vieren' gepland in het kader van 75 jaar bevrijding. Info t.z.t.: www.ambachtoost.nl

Dinsdag 19 mei aanvang 20.00 uur in de bibliotheek: Lezing van de oorlogsveteranen Kees Verhulst en Wout van Dooren over '75 jaar toen en nu'.

15 augustus: capitulatie Japan – einde 2e Wereldoorlog.

Jan Anderson snijdt Zweeds wittebrood aan!

 

Op maandag 27 januari wordt in de Food Innovation Academy in Vlaardingen het eerste Zweeds wittebrood gepresenteerd.

Tijdens een korte samenvatting door voorzitter Bram Keizerwaard wordt benadrukt dat er geen brood uit vliegtuigen werd gegooid na de bevrijding. Het brood werd met meel, aangevoerd door schepen en treinen vanuit Zweden, in Nederland gebakken.

Binnen een klein comité - waaronder Arnold Krabbedijk van bakkerij Voskamp - is aan Jan Anderson de eer het brood aan te snijden, waarna het geproefd mag worden.

Alle aanwezigen zijn het erover eens: wat moet dat een bijzonder moment zijn geweest toen dit brood aan de uitgehongerde bevolking werd aangeboden.

 

Vandaag in het AD: https://www.ad.nl/waterweg/smaakt-prima-een-sneetje-oorlogsbrood~a130c6a6/

Het vervolg op het bakken van Zweeds wittebrood.

https://www.rijnmond.nl/nieuws/191671/Zweeds-wittebrood-na-75-jaar-terug-in-Vlaardingen

 

Tijdelijk Holocaust Monument Levenslicht in Vlaardingen

Op 26 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. 

Ook in Vlaardingen wordt daarbij stilgestaan, evenals over heel de wereld.

Een ieder is welkom bij de onthulling van het tijdelijke monument Levenslicht op zondag 26 januari vanaf 16.45 uur in de Rozentuin aan de Holysingel (tegenover Vaartland). Om 17.00 uur is er een herdenkingsmoment in de rozentuin in Holy en onthult burgemeester Bas Eenhoorn het monument Levenslicht, waarna er nagepraat kan worden in Vaartland.

Het Vlaardingse Levenslicht is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Vlaardingen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. 

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat gemist wordt en de levend gehouden herinnering aan de slachtoffers.

Het monument is na de onthulling te bezoeken tot en met 2 februari in de avonduren. Het monument komt namelijk het beste tot zijn recht in het donker.

Brief Zweeds Wittebrood

Bram Keizerwaard - voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen - In het Algemeen Dagblad