De festiviteiten op Koningsdag, 4 & 5 mei worden door de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen georganiseerd.
Voor de Tweede Wereldoorlog werd de toen zogeheten Koningsdag en Koninginnedag al gevierd door Oranjeverenigingen, straatverenigingen, zang- en muziekverenigingen en sportclubs. Ook de jeugdvereniging 'Liefde en Vrede' organiseerde feestelijkheden op Koninginnedag. Feesten die vooral straat- en wijkgebonden waren. Enige coördinatie was wel nodig en al snel was er een comité gevormd, dat reeds in 1946 vele activiteiten in de stad organiseerde.
Een blik op het programma uit 1946 leert, dat er op 30 augustus een herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk op de Markt werd gehouden en een dag later een compleet dagprogramma met een reveille, een aubade door de schooljeugd, een optocht met versierde tilbury's op de Hofsingel, concerten op verschillende plaatsen en marsen van harmonieverenigingen, sportdemonstraties, kinderspelen en tot slot een groot vuurwerk op de Prinses Julianabrug.
In de volgende jaren neemt het aantal festiviteiten op Koningsdag toe in omvang en variatie. Bijzondere gebeurtenissen bij het Huis van Oranje werden zichtbaar moeiteloos toegevoegd aan het programma en georganiseerd door het Comité Nationale Gedenkdagen. Met de gemeentelijke diensten heeft het inmiddels tot een Stichting omgevormd organisatie altijd een voortreffelijke verstandhouding gehad. Zonder de hulp van deze ambtenaren was een feest zoals Koningsdag niet mogelijk.
Ook de burgemeesters vonden het belangrijk dat er op de feest- en herdenkdagen een goede organisatie stond voor alle festiviteiten in de stad. Uitgangspunt van de organisatie is altijd geweest om alle lagen van de bevolking bij de festiviteit te betrekken van jeugdfeesten tot concerten voor senioren. Ook sportevenementen vormen van oudsher een belangrijk onderdeel van het programma met als hoogtepunt de Havenloop rond de Oude Haven.Helaas is de inmiddels oudste stratenloop van Nederland komen te vervallen.