X

Sinds jaar en dag wordt de Vlaardingse schooljeugd op diverse manieren bij het herdenken betrokken.

Er zijn twee jonge dichters die een eigen dichterlijke bijdrage voordragen aan de bijeenkomst op het Verploegh Chasséplein in Vlaardingen. Ook worden er scholen benaderd om aan het eind van de kranslegging gezamenlijk rode, witte en blauwe bloemen te laten leggen bij het herdenkingsmonument.

Bijzonder is de bijdrage van de nieuwe bewoners van Vlaardingen, waaronder vluchtelingen met een status. Samen met 'Vele Vlaardingers één Huis' herdenken zij vrijheid én leggen een ook een krans.

Tijdens de ceremonie verzorgen twee veteranen de eervolle vlaggenwacht, samen met de zeekadetten en scouting.

 

Locatie Emaus

Herdenking Indiëgangers

14:00 Ontvangst Aula Begraafplaats met koffie.
14:30 - 15:30 Herdenking Indië – Monument. Overige programma onderdelen worden ingevuld door Peter de Jong.
   

 

 

Locatie Stadhuis

Dodenherdenking Vlaardingen

 

18.30 – 19.15 

Ontvangst in de burgemeesterskamer van gasten door de burgemeester Annemiek Jetten en door de voorzitter van  de SNGV Vincent Kevenaar.

19.00 – 19.30           

Opstellen/formeren Stille Tocht in de Schoolstraat. Iedereen is uitgenodigd,

19.35 – 19.55           

Indrukwekkende stille tocht via de Markt (Geuzenmonument) naar het Verploegh Chasséplein. Aan de Stille Tocht en de herdenking op het Verploegh Chasséplein zal een afvaardiging van Vlaardingse veteranen deelnemen. 

 

 

   

 

 

 

Locatie Verploeg Chasseplein

Dodenherdenking Vlaardingen

19:59

Herdenkingsprogramma met toespraken, muziek en het leggen van de kransen. De Vlaardingse basisschooljeugd zal rood, wit en blauwe bloemen leggen. De Vlaardingen Band speelt koraalmuziek, waarna om 19.59 uur de Last Post wordt ingezet met daaropvolgend twee minuten stilte.

Het programma daarna bestaat uit korte voordrachten. De kransen worden door verschillende organisaties en personen neergelegd bij het monument op het Verploegh Chasséplein. Tijdens het leggen van de  kransen speelt de Vlaardingen band de “Funaral March “van Saul Händel en wordt vervolgd door een gedicht De zanggroep 4 mei zingt “Geef Vrede Heer Geef Vrede’ met muzikale begeleiding van Mark Wilmer (Piano) en Frank Zeppenveldt (viool).

De traditionele herdenkingstoespraak is in handen van onze nieuwe Burgemeester Annemiek Jetten. Hierna volgt ‘Het lied der achttien Dooden” van Jan Campert door de “Zanggroep 4 mei”, onder leiding van Jan Wilmer.

Tot slot worden er twee coupletten van het Wilhelmus gezongen onder begeleiding van de Vlaardingen Band. Na afloop van de plechtigheid is er koffie in de Windwijzer aan de Schiedamseweg.  

   
   

 

Locatie Windwijzer

Dodenherdenking Vlaardingen

21:00

Muziekvoorstelling ‘Bevroren tranen’, gezongen verhalen als kleine monumentjes.

De voorstelling vindt plaats na de jaarlijkse dodenherdenking aan het Verploegh Chasséplein en wordt aangeboden i.s.m. de stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen.

Maarten Peters schrijft en zingt liederen om te herdenken, om stil te staan, om terug te kijken maar ook zeker om vooruit te kijken.

Tentoonstelling in het Vlaardingse Streekmuseum van Jan Anderson, Kethelweg 50, over ‘Vlaardingen en de Tweede Wereldoorlog’.

Het museum zal op 4, 5, 6 en 7 mei van 14.00 – 16.00 uur geopend zijn.

Tevens wordt de film gedraaid over de Bevrijding van Vlaardingen. gedurende deze dagen zullen tweedehands boeken over de tweede wereldoorlog worden aangeboden.